header team

Pediatrische kinesitherapie

Kinesitherapie voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Je kan bij ons terecht voor onderzoek, therapie en begeleiding van je kind.

Wat is pediatrische kinesitherapie?

Pediatrische kinesitherapie, ook kinesitherapie bij kinderen genoemd, is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op het verbeteren van de motoriek van kinderen en jongeren. Daarnaast helpt het kinderen ontwikkelen via therapie op een speelse wijze.   

Wie kan er bij ons terecht?

We behandelen kinderen vanaf de geboorte tot de leeftijd van achttien jaar met onze gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot: ontwikkelingsstimulatie, ademhalingstherapie, musculoskeletale revalidatie, psychomotorische therapie en typ10.

  • Ontwikkelingsstimulatie: prematuur geboren kind, kind met voorkeurshouding, poepschuiver, algemene vertraging van de ontwikkeling, kind met hypotonie,... 
  • Psychomotorisch onderzoek en therapie: aan de hand van een psychomotorisch onderzoek brengen we de grove-, fijne- en schrijfmotoriek in kaart. Op basis van het onderzoek starten we met een therapie op maat van het kind. 
  • Ademhalingstherapie of respiratoire kinesitherapie: neusspoeling, mobiliseren en ophoesten van slijmen, autogene drainage, bouncing bij baby's,... Kinderen en baby's kunnen bij ons terecht met ademhalingsproblemen zoals astma, bronchitis, mucoviscidose,... 
  • Musculoskeletale revalidatie: kind met klompvoetjes, kind met een sportletsel, kind met reuma, kind met scoliose of een andere houdingsafwijking, tenenloper,... 
  • Typ10 cursus: op een speelse manier kan je leren typen in 10 lessen. 

Behandelingsmethoden

Tijdens de behandelingen maken we gebruik van gerichte bewegingstherapie, oefeningen, en manuele technieken die zijn aangepast aan de leeftijd en de behoeften van het kind.  

  • Speelse activiteiten worden gebruikt om motorische vaardigheden te verbeteren, waarbij de focus ligt op plezier en motivatie.
  • Voor kinderen met ademhalingsproblemen worden technieken gebruikt en aangeleerd om de ademhaling te verbeteren en zelfstandig te oefenen. 
  • We passen specifieke oefeningen toe om kracht, balans en coördinatie te verbeteren.

Tijdens de behandeling houden we ook rekening met de emotionele en sociale ontwikkeling van het kind. Dit omvat het omgaan met frustraties, het fundamentele van vertrouwen en het ondersteunen van sociale interacties tijdens therapeutische activiteiten.

Ouder- en schoolbetrokkenheid en interdisciplinaire samenwerking

We betrekken graag de ouders in het verhaal van hun kind. Daarnaast werken we ook nauw samen met de school. Aan de hand van educatie geven we tips hoe je zelf met je kind thuis aan de slag kan en welke zaken op school geoefend kunnen worden. 

We werken vaak samen met andere zorgverleners zoals huisartsen, kinderartsen, logopedisten, ergotherapeuten en andere collega's.